אוסטאוארטריטיס
מהי אוסטאוארטריטיס?
אוסטאוארטריטיס הינה הסוג השכיח ביותר מבין דלקות הפרקים (Arthritis) שבה הפתולוגיה הבסיסית הינה שחיקה ניוונית של הסחוס המפרקי. סחוס זה עוטף את המפרק בחלקו הפנימי ותפקידו לאפשר חיכוך מינימלי בעת הנעת המפרק. רוב החולים יסבלו מכאבים במפרק והגבלה בתנועה, אולם יש להבין כי קיים טווח רחב של מאפיינים החל מאנשים שיהיו אסימפטומטיים לחלוטין והממצאים יהיו כתוצאה מהדמיה אקראית וכלה במחלה אשר גורמת למוגבלות רבה בשל מפרק שאינו תפקודי.
מהם המאפיינים הקליניים של אוסטאוארטריטיס?
התסמינים העיקריים של אוסטאוארטריטיס הינם כאב, נוקשות והגבלה בתנועות המפרק. אוסטאוארטריטיס יכולה להופיע כמחלה מבודדת במפרק אחד או להיות במספר מפרקים בו-זמנית. השכיחות הינה גבוהה במפרק הירך והברך אולם מופיעה גם בכף היד ובעמוד השדרה.
בשכיחות נמוכה יותר מופיעה אוסטאוארטריטיס במפרק הכתף, המרפק ושורש כף היד. לרוב יחלו תסמינים אלו להופיע באמצע שנות חייו של האדם, אולם יש מקרים חריגים בהם יופיעו אף מוקדם יותר.
רגישות כתוצאה מאוסטיאוארטריטיס
אוסטאוארטריטיס גורמת רגישות סביב המפרק, במיוחד קרוב לקו הפרקי.
נפיחות כתוצאה מאוסטיאוארטריטיס
אוסטאוארטריטיס גורמת לנפיחות המופיעה בשל שינוי מבני אשר קורה במפרק (אוסטאופיט הינה צמיחה עודפת של עצם בצידי המפרק והינה מאפיין קלאסי אותו ניתן לראות בצילום) ולפעמים בשל התלקחות דלקתית במפרק. (שגשוג של רקמה תוך פרקית הנקראת סינוביה וכן עודף נוזלים שמצטברים במפרק).
הגבלה בתנועה כתוצאה מאוסטאוארטריטיס
אוסטאוארטריטיס גורמת להגבלה בתנועה בשל שינויים רקמתיים תוך פרקיים (דוגמת הופעת אוסטאופיטים, עיבוי קפסולה אשר עוטפת את המפרק, שגשוג סינוביה ונוזל תוך פרקי מוגבר). שינויים אלו עלולים לגרום לפגיעה בטווח התנועה.
דפורמציה ואוסטאוארטריטיס
דפורמציה הינה עיוות במראה של המפרק בשל השינויים המבניים שהוזכרו לעיל ובמקביל הרס רקמה נורמלית (שחיקה של רקמת הסחוס). עיוות שכזה יופיע לרוב בשלב מתקדם של אוסטאוארטריטיס .
חוסר יציבות ואוסטאוארטריטיס
אוסטאוארטריטיס גורמת חוסר יציבות, הנגרמת בשל חולשת שרירים והיעדר בטחון בהליכה אשר נגרמים בשלב מתקדם יותר של אוסטאוארטריטיס.
יעוץ רפואי לאוסטאוארטריטיס על ידי אורטופד מומחה לברכיים ומפרקי ירכיים
אבחון של אוסטאוארטריטיס נעשה לרוב על ידי רופא אורטופד, לאחר מכן בדרך כלל יופנה המטופל לאורטופד מומחה לברכיים ומפרקי ירכיים. במרפאתו ישאל ד״ר אייל גיל את המטופל שאלות לגבי מצבו הרפואי באופן כללי וספציפית לגבי המפרק אשר גורם לכאבים. לאחר מכן נעשית בדיקה גופנית ולצורך השלמת התמונה הקלינית נעזרים בהדמיה.
צילום לאיבחון אוסטאוארטריטיס – שיטת ההדמיה השכיחה ביותר לאבחון אוסטאוארטריטיס אשר מאפשרת לזהות את המאפיינים הקלאסיים של המחלה כגון היצרות של המרווח הבין פרקי, הופעת אוסטאופיטים וציסטות בעצם. חשוב להבין שלא חייבת להיות קורלציה (במיוחד בשלבים המוקדמים של אוסטאוארטריטיס) בין הממצאים הקליניים לבין הופעת השינויים הנ״ל בצילום.
בדיקת MRI – לרוב אין צורך בבדיקת הדמיה של MRI לשם אבחון, למי שיש סימפטומים ו/או צילומי רנטגן האופייניים לאוסטאוארטריטיס ואין כל סיבה להשתמש בבדיקה באופן שגרתי. בדיקת MRI יכולה להדגים אוסטאוארטריטיס בשלבים המוקדמים של המחלה וכן מבנים תוך פרקיים נוספים אשר אינם נראים בצילומים כגון רצועות, סינוביה ומניסקוסים בברך ו/או בירך.
מצד ימין ניתן לראות צילום ברך עם סימנים קלים של אוסטאוארטיריטיס לעומת צד שמאל שם ניתן להבחין בסימנים מתקדמים של שחיקת סחוס בברך
אוסטאוארטריטיס של הברך
אוסטאוארטריטיס בברך מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לפגיעה בגפה התחתונה באנשים מעל גיל 50. מבחינה מבנית אנו מחלקים את הברך ל 3 אזורים – חיצוני (lateral), פנימי (medial), ופיקה -ירך (patello-femoral) כאשר השניים האחרונים הינם השכיחים ביותר בהם מופיעה שחיקה סחוסית הגורמת לאוסטאוארטריטיס. כאב באספקט הפנימי של הברך באוסטאוארטריטיס מאפיין יותר מעורבות של המדור המדיאלי ואילו כאב בקדמת הברך יותר אופייני למדור הפטלו-פמורלי. כשיש אוסטאוארטריטיס במדור הקדמי הכאב יבוא לידי ביטוי אחרי ישיבה ממושכת, מעבר מישיבה לעמידה וכן במדרגות. (ירידה כואבת לרוב יותר מעלייה בגלל עומס גבוה יותר שקיים במפרק בעת ירידה) כאב מפושט יותר אשר מקרין לקדמת השוק קיים בעת שחיקה בינונית בדרך כלל וכשיש כאב לילי המפריע לשינה הנ״ל אופייני ומעיד על שחיקה מתקדמת במפרק. לרוב אוסטאוארטריטיס לא יגרום לכאב באספקט אחורי של הברך אלא אם יש באזור ציסטה פופליטאלית (מעין שקית בה מצטברים נוזלים בשל סיבות שונות דוגמת קרע במניסקוס או אוסטאוארטריטיס). לעיתים מטופלים מספרים כאילו הברך אינה יציבה ו״בורחת להם״ (giving way) הנ״ל אופייני כשיש מעורבות פטלו-פמורלית וחולשה של שריר הארבע ראשי וקיימת סכנה שבמקרים אלו המטופל ייפול.
בצילום אגן זה ניתן לראות מצד ימין מפרק ירך תקין לעומת צד שמאל שם ניתן להבחין בסימנים מתקדמים של שחיקת סחוס בירך
אוסטאוארטריטיס של הירך
אוסטאוארטריטיס של מפרק הירך מופיע עם כאב, נוקשות ומגבלה בטווח התנועה. בדרך כלל הכאב מערב את אזור המפשעה אולם יכול גם לכלול את האזור הפנימי-קדמי או החיצוני-עליון של הירך ואף את העכוז. כמו כן ישנם מטופלים שיסבלו דווקא מכאב המוקרן לאורך הירך ואף בברך בלי סימפטומים באזור מפרק הירך עצמו. הכאב מוחמר בעת מעבר מישיבה לעמידה ובהליכה. בעת בדיקה בהנעת המפרק מטופל יכול לחוש בכאב כשהירך מכופפת ומסובבת כלפי פנים. בשלב מתקדם של אוסטאוארטריטיס הרגל יכולה להראות מעט מקוצרת ובהטיה כלפי חוץ. אצל חלק מהמטופלים, יותר אופייני אצל נשים, התקדמות האוסטאוארטריטיס יכולה להיות יחסית מהירה ומפרק הירך אף יכול להישחק תוך מספר חודשים.
טיפול באוסטיאוארטריטיס
מטרת הטיפול באוסטאוארטריטיס הינה הקלה בכאבים ושיפור המוגבלות הפונקציונלית הנלווית. הטיפול באוסטאוארטריטיס מתחלק לטיפול ניתוחי ושאינו ניתוחי.
טיפול שמרני באוסטיאוארטריטיס
לרוב הגישה הינה התמודדות על ידי שילוב של מספר אלמנטים בו זמנית, כמו שינויים אשר יכולים להקל על המטופל (דוגמת ירידה במשקל), הקפדה על פעילות גופנית (תועלת הן מבחינת חיזוק השרירים והן מבחינה ארובית), עזרה בשיפור יכולת תפקודית של המפרק (בעזרת פיזיותרפיה למשל) ובעת הצורך שימוש בטיפול תרופתי. חשוב לדעת כי לא ידוע על תרופה אשר יכולה לשנות את מהלך המחלה אולם משתמשים בתרופות נוגדות כאב על מנת להקל על הסימפטומים ותרופות נוגדות דלקת על מנת להקל על חלק ממאפייני הדלקת שמתפתחת. הזרקה של סטרואידים לתוך המפרק יכולה לתת מענה לסימפטומים אולם לעיתים ההשפעה של הנ״ל הינה קצרת טווח ולא נמשכת יותר מממספר שבועות בלבד. הנ״ל נכון גם לגבי הזרקה של חומצה היאלורונית.
טיפול ניתוחי באוסטיאוארטריטיס
כאשר הטיפול השמרני אינו נותן מענה מספק יש לשקול טיפול ניתוחי. החלפת מפרק (Joint Arthroplasty) הינו הטיפול הניתוחי העיקרי שמומלץ לאוסטאוארטריטיס* ורוב רובם של המטופלים שיעברו ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך יהיו מרוצים מהתוצאה. כמובן שישנם מרכיבים שונים אליהם יש להתייחס מלבד המחלה המפרקית כגון מחלות רקע, כאבים במפרקים נוספים ועוד, ולנ״ל השפעה ישירה על ההצלחה הפוטנציאלית שיש לניתוח.
אמנם יש גם ניתוחים לתיקון ציר והפחתת עומס מהאזור השחוק בברך אולם אלו מהווים חלק קטן ביותר ולכן לא אדון בהם כאן.
אשמח להשיב
מלאו את הפרטים מטה ואחזור אליכם בהקדם