ניתוח החלפת מפרק ירך
מהו מפרק הירך?
אזור מפרק הירך ממוקם משני צידי האגן ובנוי מראש עצם הירך (Femoral Head) אשר נע בתוך ה״מכתש״ האגני (Acetabulum). מפרק הירך נושא את משקל הגוף הן במצב עמידה והן בהליכה וכן יש למפרק הירך תפקיד בשמירה על היציבות.
מהי האנטומיה של מפרק הירך?
מפרק הירך הינו מפרק מסוג ״מכתש ועלי״ (Ball & Socket) שבו ראש הירך העגול נע בתוך המכתש האגני (אצטבולום) אשר בנוי בצורת חצי כדור.האצטבולום בנוי למעשה מאיחוי של 3 עצמות האגן אשר מתחברות בגיל ההתבגרות.
שני חלקי מפרק הירך הללו מכוסים בסחוס אשר מאפשר תנועה חלקה של המפרק. סביב לאצטבולום הגרמי ישנה רקמה סחוסית-פיברוטית הנקראת ״לברום״ (שAcetabular Labrum) אשר עוזרת בשמירה ראש הירך בתוך המכתש. ראש הירך מחובר לגוף הירך דרך צוואר הירך – מבנה אשר מועד לשברים במיוחד בגיל המבוגר. (בעיקר בשל ירידה במסת העצם, אוסטאופורוזיס). סביב מפרק הירך ישנה קפסולה, רקמה אשר עוטפת את המפרק סביב ומעובה על ידי רצועות חזקות אשר מחוברות לאגן מצד אחד ולעצם הירך מן הצד השני. אספקת הדם למפרק הירך מגיעה מסעיפים של כלי הדם העיקרי שאחראי על אספקת הדם לירך – העורק הפמורלי (Femoral Artery). כלי דם אלו הינם חשובים ביותר ובאם יש פגיעה בהם (לדוגמה בעת שבר של מפרק הירך) אזי פוטנציאל אספקת הדם לראש הירך נפגע ופעמים רבות יומלץ במקרים שכאלו על טיפול ניתוחי בו נעשית החלפה של מפרק הירך.
מהם תפקידי מפרק הירך?
מפרק הירך מהווה את אזור החיבור בין הגפיים התחתונות לבין השלד האקסיאלי ועל ידי כך מאפשר לגוף האדם הן לעמוד והן לנוע במרחב, תוך כדי שמירה על היציבות. השרירים הרבים סביב מפרק הירך אחראיים על הפקת התנועה המורכבת אשר קיימת במישורים שונים. כל זאת מתאפשר בזכות המבנה המיוחד של ראש הירך אשר נע בחופשיות בתוך המכתש (אצטבולום), בקלות יחסית בשל הסחוס המפרקי החלק, תוך כדי שמירה על יציבות המפרק הן בשל המבנה הגרמי, הן בשל הלברום והקפסולה ובזכות השרירים כמובן.
פתולוגיות של מפרק הירך
כאב סביב מפרק הירך יכול לנבוע מסיבות שונות, הן בשל פתולוגיות תוך פרקיות (כגון אוסטאוארטריטיס, דיספלזיה של מפרק הירך, זיהום במפרק הירך, שבר צוואר הירך וכו׳) וכן בשל פתולוגיות חוץ פרקיות (כגון כאב אשר מוקרן מהגב, מבטן תחתונה או פתולוגיה מפשעתית דוגמת בקע). הסיבה העיקרית אשר גורמת לכאב בגיל המבוגר אשר בעטיה פונים לאורתופד מומחה הינה אוסטאוארטריטיס, מחלה בה יש שחיקה של הסחוס המפרקי.
אוסטאוארטריטיס של מפרק הירך
אוסטאוארטריטיס הינה הסוג השכיח ביותר מבין דלקות הפרקים (Arthritis) שבה הפתולוגיה הבסיסית הינה שחיקה ניוונית של הסחוס המפרקי. סחוס זה עוטף את המפרק בחלקו הפנימי ותפקידו לאפשר חיכוך מינימלי בעת הנעת המפרק.
המאפיינים הקליניים הקלאסיים של אוסטאוארטריטיס של מפרק הירך הינם כאב, נוקשות ומגבלה בטווח התנועה, אולם יש להבין כי קיים טווח רחב של מאפיינים החל מאנשים שיהיו אסימפטומטיים לחלוטין והממצאים יהיו כתוצאה מהדמיה אקראית וכלה במחלה אשר גורמת למוגבלות רבה בשל מפרק שאינו תפקודי. בדרך כלל הכאב מערב את אזור המפשעה אולם יכול גם לכלול את האזור הפנימי-קדמי או החיצוני-עליון של הירך ואף את העכוז. כמו כן ישנם מטופלים שיסבלו דווקא מכאב המוקרן לאורך הירך ואף בברך בלי סימפטומים באזור מפרק הירך עצמו. הכאב מוחמר בעת מעבר מישיבה לעמידה ובהליכה. בעת בדיקה בהנעת המפרק מטופל יכול לחוש בכאב כשהירך מכופפת ומסובבת כלפי פנים. בשלב מתקדם של אוסטאוארטריטיס הרגל יכולה להראות מעט מקוצרת ובהטיה כלפי חוץ. אצל חלק מהמטופלים, יותר אופייני אצל נשים, התקדמות האוסטאוארטריטיס יכולה להיות יחסית מהירה ומפרק הירך אף יכול להישחק תוך מספר חודשים.
ייעוץ רפואי לפני ניתוח החלפת מפרק ירך
לפני בחינת הצורך בניתוח החלפת מפרק ירך יש צורך בפגישת ייעוץ רפואית. האורתופד המומחה בהחלפת מפרק הירך יתשאל את המטופל על ההיסטוריה הרפואית שלו, יתייחס למצבו הכללי (מחלות הרקע, טיפול תרופתי קבוע, ניתוחים בעבר) וכמובן יתייחס לסימפטומים הקשורים למפרק הירך כגון רמת הכאב, יכולת ההליכה, מגבלות תפקודיות ספציפיות וכד׳. בדיקה גופנית מהווה חלק אינטגרלי מהמפגש הרפואי והיא כוללת הערכה לגבי דפוס ההליכה, הערכת מידת הכאב סביב אזור מפרק הירך, מדידת טווחי תנועה ובדיקות ייעודיות לפתולוגיות רלוונטיות במפרק הירך. לרוב, צילום רנטגן מספיק על מנת לעזור באבחון אוסטאוארטריטיס ואם יש מקרים בהם יש צורך בהדמיה מתקדמת יותר יפנה האורתופד המנתח את המטופל להשלים בדיקת CT או MRI. לאחר השיחה עם המטופל, בדיקתו והסתכלות על ההדמיה יסביר ד״ר גיל אייל למטופל מהן מסקנותיו לגבי מצבו הרפואי ובהתאם לממצאים יסביר את המלצותיו לטיפול. באם יש מקום לטיפול ניתוחי, קרי, ניתוח החלפת מפרק ירך, יסביר ד״ר גיל אייל על משמעות הניתוח, מטרותיו, סיכויי הצלחתו, סיבוכים אפשריים, תהליך ההחלמה הצפוי וכמובן יענה על שאלות המטופל ובני משפחתו.
ניתוח החלפת מפרק הירך
כאשר טיפול שמרני, לא ניתוחי, אינו מספק עוד, הכאבים במפרק הירך קיימים לאורך זמן וכתוצאה מכך יש פגיעה באיכות החיים, או אז ימליץ האורתופד המומחה בהחלפת מפרקים על טיפול ניתוחי – החלפת מפרק ירך – Total Hip Replacement. מטרת הניתוח להחלפת מפרק הירך הינה לתת מענה בראש ובראשונה לכאבים הללו וכן לשיפור של דפוס ההליכה בפרט ובאיכות החיים בכלל. בניתוח החלפת ירך מוכנס משתל מלאכותי אשר מהווה תחליף מכני למפרק הירך ההרוס. שני מרכיבי המפרק מוחלפים. בצד האגני לתוך המכתש מוכנס מרכיב בצורת חצי כדור (Acetabular Cup) שאליו מותאם מתווך (Liner), ואילו בצד הירך מוכנס משתל לתוך לשד העצם (Femoral Stem) ועליו מורכב ראש (Femoral Head). הראש בא במגע עם ה Liner וכך נבנה מפרק מלאכותי אשר מדמה את התנועה הרגילה שיש לנו במפרק הירך. ישנן גישות ניתוחיות שונות בהן ניתן להשתמש על מנת לבצע ניתוח להחלפת ירך, לכל אחת יתרונות וחסרונות והגישה נבחרת על פי יכולת הכירורג המנתח והצרכים הספציפיים של המטופל. לניתוח החלפת מפרק ירך יש תוצאות טובות מאוד ולמעלה מ 90% מהמטופלים יהיו מרוצים מניתוח החלפת מפרק הירך, הן מבחינת שיפור בכאבים והן מבחינת שיפור באיכות החיים.
אשמח להשיב
מלאו את הפרטים מטה ואחזור אליכם בהקדם